Skip to content

Oulun yliopiston arkeologian opiskelijoiden harrastejärjestö

Talvinen Kierikkiekskursio

Keskiviikkona 26.2.2020 kävimme Yli-Iin Kierikkikeskuksessa tutustumassa ryhmään, joka vietti yli viikon Kivikauden kylässä eläen mahdollisimman autenttisesti kivikautista elämää. Noin kymmenestä henkilöstä muodostunut joukko koostui yhdeksästä eri kansalaisuudesta ja heistä nuorin osallistuja oli 2-vuotias norjalaistyttö, joka nukkui vierailumme ajan päiväunia porontaljojen keskellä.

Saapuessamme hiljaiseen kylään paistoimme autenttiseen kivikautiseen tapaan makkaraa ja seurailimme asukkaiden arkea. Osa kyläläisistä kävi päiväkävelyllä Iijoen jäällä, toiset käsittelivät poronnahkoja. Itsetehdyt nahka- ja turkisvaatteet lämmittivät -9 asteessa ja porontaljoilla vuorattu asumus loi mukavan nukkumapaikan koko ryhmälle.

Asumuksena toimi yksi kylän kuudesta Kierikinkankaan kaivauksista saadun tiedon perusteella rekonstruoidusta talosta. Hirsiparruista rakennettu perusta, paksu, ruo’oista rakennettu katto, sekä sisällä pidetty tuli piti lämpötilan reilusti plussan puolella. Asumista ja ruokailua meille esitteli Ranskasta kotoisin oleva arkeologi, jonka siviilielämän tutkimus koskee kalliomaalauksia. Hän kertoi meille, kuinka ryhmän ravinto koostui mahdollisimman autenttisista aineksista, kuten paikallisilta asukkailta hankituista marjoista, sekä lihasta, muun muassa porosta.

Omat makkaramme ja talvivaatteemme tuntuivatkin hieman väärän aikakauden varustukselta. Toisaalta jo parin tunnin ulkoilu sai varpaamme tunnottomiksi ja sormemme vapisemaan kylmästä, mutta asukkaat vaikuttivat pärjäävän hyvin. Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka ihmiset ympäri maapalloa ovat kiinnostuneet tällaisesta kokemuksesta ja kuinka he sopeutuivat Pohjois-Suomen sääolosuhteisiin hieman koruttomimmissa olosuhteissa. Ehkä Metelikin voisi joskus järjestää yön yli kestävän reissun kivikaudelle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *